Wat als ze die abortus niet gaat doen?

Waar weleens aan voobij wordt gegaan in het debat rond abortus, is de man die onbedoeld vader wordt. Steeds vaker komen de betrokken mannen mee naar het besluitvormingsgesprek, wat een goed teken is, om zich te verhouden tot het feit dat hun (ex-)vriendin zwanger is en mogelijk een kind gaat krijgen. We zijn de mannen in de loop van de jaren meer gaan zien omdat in de maatschappij de rol van de man bij zwangerschap en ouderschap steeds meer mee is gaan spelen. De  kinderen zijn niet meer alleen de verantwoordelijkheid van de vrouw, al steekt het mij nog steeds dat er geen vrouwelijke tegenhanger is van het woord ‘papadag’.  Daar staat dan trouwens weer tegenover dat in de WAZ (Wet afbreking Zwangerschap, 1990) de man niet als belanghebbende partij genoemd wordt.

Mannen nemen de hun toegemeten (en toekomende)  rol meer op zich, je ziet ze bewust bezig met de opvoeding en op school als leesouder of doevader. Maar wat als je deze rol niet op je wil en kan nemen? Hoe open kun je zijn in je omgeving, tegen je vrienden als de moeder van jouw kind de zwangerschap door wil zetten en jij bewust geen vader wilt worden? Vaak is onbedoelde zwangerschap nog wel iets dat begrepen wordt (dat kan iedereen overkomen en zeker een gezonde jonge vent) maar bewust geen vader willen worden stuit op onbegrip: in de huidige maatschappij kan je je als vader niet meer onttrekken aan deze verantwoordelijkheid. Je kind heeft niet alleen recht om te weten wie je bent, het heeft ook recht op contact, een gezinsleven met jou, ook als je ongewenst vader bent geworden. Er wordt van je verwacht dat je afspraken maakt met iemand die misschien je liever niet meer had willen zien, en dat je zorg opneemt voor een jong leven. Doe je dat niet, dan kan je er zelfs toe worden gedwongen. Doe je het wel, dan weet je niet of je richting je kind de schade beperkt of juist vergroot.

Net als bij het onbedoeld moederschap bestaat bij onbedoeld vaderschap de juiste keuze niet, en kan je onmogelijk de effecten overzien.

Eerder geplaatst op 20-02-2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *