Afstamming: Het belang van het kind

Zoals al eerder gezegd, veel aandacht de laatste tijd in de media voor allerlei alternatieve vormen van ouderschap en de ethische kanten ervan. Zo stond er in de Volkskrant kort geleden een verhaal over  een homostel dat met hulp van een draagmoeder en een (anonieme?) eiceldonor een kind wil: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/wensvaders-krijgen-geen-wensgeneeskunde~a3831442/ .  Helaas kan ik het artikel niet openen, de Volkskant heeft het afgeschermd en ik ben niet bereid mijn gegevens te geven in ruil voor het lezen ervan. De Fiom roept op om na te denken over het belang van het kind, inderdaad iets waaraan ook in mijn ogen vaak wordt voorbijgegaan.

Een kind dat door twee vaders wordt opgevoed. Helaas is dat nog steeds niet geaccepteerd door de medische wereld. Een alleenstaande vrouw die met een (bekende of anonieme) donor zwanger wil worden, wordt vrij weinig in de weg gelegd. Homokoppels die met een bekende draagmoeder zwanger willen worden en waarbij de zwangerschap uitblijft, krijgen geen vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook niet als ze er duidelijk over zijn dat het kind voorgelicht zal worden over de draagmoeder en zal weten wie het is. Mij zegt dat wel iets. Kennelijk ligt alleenstaand moederschap minder gevoelig dan twee ouders van hetzelfde geslacht. Maar wacht, als het twee moeders zijn wordt het alweer anders.

Natuurlijk betrap ik mezelf er ook wel op, op die vragen. Wat als die twee mannen over drie jaar weer gaan scheiden, denk ik dan. Wat wordt de rol van de niet-biologische vader? Maar er gaat zoveel mis, zelfs al zijn er tien instanties bij betrokken, dan worden kinderen nog gruwelijk mishandeld en vermoord, zoals deze week weer bleek.

Wat te denken van het stel dat een volledig biologische kind heeft en daarna nog een kind krijgt via een anonieme donor? Is dat in het belang van het kind? Wie het weet mag het zeggen. Daarom vind ik dit soort vragen ook zo moeilijk, omdat je er al gauw een gevoel van onrecht bij krijgt en omdat de vraag niet goed te beantwoorden is.  In mijn ogen – en in mijn ervaring – is weten van wie je afstamt, in combinatie met fijne ouders die jouw belang voor en na de conceptie in het oog houden, het belangrijkst.

Eerder geplaatst op 25-01-2015 op kokarde.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *