Balans in je relatie bij fertiliteitsproblemen

De meeste mensen zullen, daarnaar gevraagd, aangeven dat gelijkwaardigheid in hun relatie belangrijk is. Toch is die gelijkwaardigheid er niet altijd, bijvoorbeeld in financiële kwesties. Onderhandelen over geld wordt lastiger als de een meer verdient dan de ander. Wie heeft dan de doorslaggevende stem? Dit soort thema’s kennen we allemaal. Je bent niet op ieder vlak gelijkwaardig, maar er moet wel een balans zijn. In de beste relaties is die balans gevonden.
Een probleem rond fertiliteit en zwangerschap kan de balans behoorlijk verstoren. Denk alleen eens aan de oorzaken bij fertiliteitsproblemen. Soms is de oorzaak niet bekend, maar vaak gaat het om een probleem dat bij een van de partners ligt. Dat voelt niet als gelijkwaardig. Wie ben jij dan, als de oorzaak bij jou ligt, om je vrouw nog een ICSI-poging nog te ontzeggen? Ook als je het liever niet zou willen? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vrouw de eindbeslissing neemt over wel of geen behandeling. Dat voelt ook niet als gelijkwaardig.
In deze situaties gaan mensen op zoek naar een nieuwe balans, een nieuwe manier om met elkaar om te gaan. Soms door een grens te stellen. Vaak door de ander het beste te gunnen en daarmee de relatie te behouden. Daarbij al dan niet de inschatting makend of dat ook op langere termijn het beste is. Een andere belangrijke factor is tijd. Tijd en aandacht geven aan moeilijke besluitvormingsprocessen maakt dat er meer ruimte komt om tot andere inzichten te komen. Dat hoeft niet te betekenen dat je er hetzelfde over gaat denken, maar kan er wel voor zorgen dat er een besluit genomen kan worden waar je allebei achter kan staan in het belang van je relatie. Zoals iemand deze week zei: ‘ja, ik offer mezelf op, maar daar kies ik nu voor’.
Als professional werk ik veel met mensen die met deze thema’s worstelen. Heeft het raakvlakken met jouw verhaal en kunnen jij en je partner hierbij wel hulp gebruiken? Kijk dan eens op de website: www.kokardecounseling.nl. Wil je je verhaal ook graag delen in 500-600 woorden? Overweeg dan eens een gastblog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *