Tips bij strubbelingen in je relatie.

Verdriet kun je niet mooier maken dan het is. Positief denken helpt er niet tegen. Het is alsof je een verse appel naast een verschrompelde appel legt: eigenlijk steekt die lelijkerd er alleen maar extra bij af. Je kunt beter gewoon een hap nemen.

Positief denken helpt daarentegen wel als het om verstoorde relaties gaat. Voorafgaand aan een gesprek met twee mensen die elkaar niet meer konden vinden vroeg een van hen: zie jij er eigenlijk wel heil in als we samen gaan praten?

En daar ben ik dan weer onverbeterlijk optimistisch over, omdat ik vertrouw op hun eigen kracht en op mijn beproefde methodes.

Als je een relatie wilt herstellen zijn een paar dingen uit den boze: oude koeien uit de sloot en verwijten maken. Regisseren geblazen dus.

En daar zijn gelukkig middelen voor. Na het gesprek waren we alle drie ontroerd, het was goed gegaan en ze hadden weer een begin.

Wil jij ook de relatie met een belangrijke persoon verbeteren? Ik zet voor jou een paar uitgangspunten op een rijtje:

-hou het gesprek in het hier en nu, haal geen oude koeien uit de sloot.

-maak duidelijk waar jouw behoeften liggen en zoek de samenwerking: hoe kan de ander je helpen om het op te lossen?

-Ga niet invullen voor de ander, bijvoorbeeld wat zijn of haar probleem is (‘jij hebt echt hulp nodig!’). Benoem wat jouw probleem is met het gedrag van hem of haar, en hoe dat voor je is.

-Vergeet niet om ook te zeggen wat je aan de ander waardeert.

-Maak een of twee concrete afspraken, niet meer, en kom er op een ander moment op terug. Spreek af wanneer.

-Geef de ander een compliment als je merkt dat die zich inzet voor de relatie en voor jullie afspraak.

Echt, tijdens zo’n geregisseerd gesprek weet ik nooit hoe het gaat aflopen. Maar in de meeste gevallen gebeuren er geweldige dingen en zien mensen weer elkaars mooie en kwetsbare kanten.

Probeer het eens, en als ik je kan helpen: klik op de knop hieronder.

BEL MIJ TERUG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *