Zelf doen of hulp zoeken?

Hoe komt dat, dat sommige dingen je zoveel verdriet en pijn kosten en andere niet?

Het is trial and error, het leven. Je hebt doelen, je probeert ze te bereiken en je leert een heleboel manieren waarop het niet lukt. Zo heb ik het in een week tijd gepresteerd om eerst mijn website per ongeluk offline te zetten, en daarna door een verandering van host het probleem in zoverre op te lossen dat er weer een versie in de lucht is. Een betere dan eerst, maar nog voor verbetering vatbaar. Waar andere problemen mij veel kruim kosten, slaagde ik er bij deze in gewoon rustig te blijven.

Sprekend met mensen die aanlopen tegen de nare bijwerkingen van hun kinderwens, merk ik ook dat sommige dingen goed te dragen zijn en andere niet. Dat wisselt per persoon. De een kan het niet zoveel schelen wat de familie ervan vindt, voor de ander is dat een groot struikelblok. Degenen die er niet zoveel problemen mee hebben, zeggen dingen als: het is mijn leven, ik vind ook wel wat van wat zij allemaal doen, enz. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de relatie niet goed is. Integendeel.

Iedereen heeft andere onderwerpen die echt raken. En die gevoeligheden kun je samen met mij onderzoeken om daarna te proberen het tij te keren. Door er anders tegenaan te kijken. Door je gevoelens eens goed tegen het licht te houden. Door een andere manier van communiceren. Of gewoon door meer te praten met de mensen om je heen. En vaak een combinatie van al het voorgaande.

Dat doe je vaak zelf al wel, zoals ik ook deed met het websiteprobleem. Ik zei tegen mezelf:  oke, dat kost me misschien een paar cliënten die ik nu niet kan helpen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik dit op kan lossen, al kost het me een paar dagen. Ik besloot dat als ik het niet binnen een week voor elkaar had, ik er een professional bij zou halen. En misschien ook als ik het wel voor elkaar had, want het kan altijd beter.

Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden, en iedereen wil die graag zelf oplossen. Maar dat kan niet altijd, en het hoeft ook helemaal niet. Zelf doen duurt langer en kost over het algemeen meer tijd en energie. Probeer eens wat meer te praten, of schrijf het op. En als de tijd gekomen is om er een professional bij te halen, neem contact op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *