Kinderwens: de ‘hard werken loont’- mythe

Heb jij dat ook geleerd?

Als je er maar hard genoeg voor werkt, dan krijg je wat je wilt hebben. Een mooie opleiding, daar begint het mee, een mooi huis, een mooie baan. Dat gaat niet zonder moeite te doen. Het komt niet aanwaaien.

bij

Als je maar positief in het leven staat, dan komt het best in orde. Geloof erin, dat is het halve werk. Hou vol, zet een tandje bij, desnoods nog een tandje, en je doel is bereikt. Het is allemaal een kwestie van motivatie, van mentaliteit. Heb je problemen, mentaal, fysiek of materieel? Zet je schouders eronder. Lukt het niet om de problemen te overwinnen? Simpel, dan heb je gewoon niet genoeg je best gedaan.

Als er een crisis komt, betekent dat niet dat deze denkwijze meteen verandert. Ook nu er zoveel werklozen zijn is de boodschap nog steeds dat je je best moet blijven doen. Waar natuurlijk niets mis mee is, maar de realiteit is dat er geen werk is. Niet voor iedereen. Als het jou niet lukt, dan betekent dat niet per definitie dat jij er onvoldoende voor gedaan hebt. Als jij je huis met verlies moet verkopen is dat niet per se omdat jij verkeerde keuzes maakte. Je was bezig met je toekomst maar het verleden heeft je ingehaald.

Zo gaat dat ook met mensen met een kinderwens. Ze willen zwanger worden. Ze vinden dat het wel erg lang duurt en gaan zich oriënteren op medische behandelingen. Ze moeten er veel voor doen, veel voor laten, maar als je resultaten wilt moet je daar iets voor doen. Het is moeilijk voor hen om te zien dat er vele anderen zijn die er niet veel voor moeten doen.

Als IUI en IVF niet lukken ondanks alle inzet, volgen er andere keuzes. En dienen grenzen zich aan. Een grens betekent dat je niets meer doet. Twijfel rijst: heb ik wel genoeg gedaan? De periode van behandelingen hebben veel gekost en niet het gewenste resultaat gehad: nieuwe ouders.

En dat is zwaar. Je hebt gedaan wat je altijd is voorgehouden. Doorgebikkeld tot het eind. Dan blijkt dat het toch anders is. Hard werken wordt niet beloond. Een positieve instelling, tot het eind volgehouden, heeft niet gemaakt dat het in orde is gekomen.  Het leven, het lot, of misschien God  heeft anders beslist.

Wat dan volgt, is een periode waarin het verhaal van je leven opnieuw verteld moet worden en als het ware herschreven. Dat is niet wat je wilt, want het oude verhaal had je voorkeur.

Er zijn periodes dat je denkt: dat gaat mij lukken, als ik er maar hard genoeg voor werk. Maar vaak kan je wel iemand gebruiken die met je samenwerkt.

En dat doe ik.

www.kokardecounseling.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *