5 tips om iemand te steunen in een moeilijke tijd

umbrella-1031328__180Wanneer voelen we ons gesteund? En hoe kun je iets betekenen voor iemand die een moeilijke tijd doormaakt? Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik geef jou 5 tips waarmee jij direct aan de slag kan om jouw partner, familie, vriend of vriendin de steun te bieden die hem of haar toekomt.

Heb jij zelf meer steun nodig en weet je niet goed hoe je dat voor elkaar krijgt? Na het lezen van deze blog kun jij voor jezelf gaan zorgen door hulp te vragen. Je kunt dit artikel natuurlijk ook door iemand laten lezen.

Allereerst is belangrijk dat we allemaal iets anders verstaan onder steun. Als ik vraag waardoor mensen zich gesteund voelen krijg ik verschillende antwoorden.

-‘ik voel me gesteund als iemand echt luistert’.

-‘ik wil gewoon even vastgehouden worden, meer is niet nodig’.

-‘ik wil soms juist graag met rust gelaten worden’.

-‘voor mij is het belangrijk dat iemand niet oordeelt’.

-‘Ik wil graag horen of ik goed bezig ben of niet’.

-‘Ik wil graag gezelschap, zodat ik niet alleen ben met mijn verdriet’.

 

Tip 1

Als je iemand echt wilt steunen, vraag dan hoe. Kijk wat de behoefte is. Veel mensen zeggen: ‘Als ik iets kan doen, zeg je het maar’. Maak het concreet door te vragen: ‘wat kan ik voor je doen?’ Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is. En niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.

Tip 2

Heeft de ander je verteld wat voor haar werkt, probeer je daar dan aan te houden. Daarmee geef je aan dat je het meent en er wilt zijn. De ander zal dan vaker een beroep op je doen. Wees aanwezig, uitnodigend, maar dring je niet op. Soms wil iemand niet praten omdat het even te moeilijk is, of omdat iets anders de aandacht vraagt.

Tip 3

Treed emoties niet tegemoet met argumenten. Is iemand verdrietig? Luister dan gewoon en toon je medeleven. Is iemand boos? Laat hem of haar eerst eens rustig uitrazen. Als je met adviezen of tips komt, heb je kans dat de ander zich niet gehoord voelt en worden de emoties juist versterkt. Dus niet: ‘daar hoef je toch niet boos om te zijn’, maar: ‘vertel eens, wat maakt je zo boos’.

Tip 4

Heeft de ander het echt zwaar, en maak je je daar zorgen over, wees daar dan open in. Bespreek je zorgen en probeer na te gaan wat de ander nodig heeft om weer op te knappen. Dat kan professionele hulp zijn, maar ook iets heel anders.

Tip 5

Bewaak je eigen grenzen. Soms kan het veel van je vragen om iemand emotioneel te steunen. Je wilt voorkomen dat het jou ook teveel wordt en dat je daardoor niet meer kunt helpen. Neem tijd voor jezelf. Nabijheid is belangrijk maar afstand is af en toe ook nodig om een open blik te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *