5 tips om te kiezen met wie je wilt delen: praten over je kinderwens

Je wilt graag delen wat je meemaakt in de MMM, bij fertiliteitsbehandelingen? Het is nog niet gemakkelijk om daar keuzes in te maken. En tegelijkertijd is het juist heel belangrijk voor de komende tijd om de juiste keuzes te maken. Je leert uit ervaring. Als je ervaringen niet positief zijn zal je eerste reactie zijn om minder te delen. Dat kan uitlopen in steeds meer deurtjes die dichtgaan, totdat je je teveel geïsoleerd voelt en vastloopt.  Andersom kunnen de juiste mensen om je heen ontzettend steunend zijn en jou door die moeilijke momenten heen helpen. Tijd dus om hierover na te denken! Ik help je met een paar goede tips om hiermee een start te maken.

SONY DSC
SONY DSC

Tip 1

Begin met je partner. Leg uit wat je bedoeling is. Zet samen op een rijtje welke mensen je niet in vertrouwen wilt nemen en welke wel. Maak ook duidelijk wie er voor jou echt niet op het lijstje mag ontbreken. Je zult zien dat jouw eigen kandidaten soms niet degenen zijn die je partner zou kiezen. Ga daarover in gesprek en streep degenen weg waarover echt niet te onderhandelen valt. Misschien vind je dat moeilijk, maar wat vandaag beslist wordt kan morgen weer anders liggen. Je hebt nu een begin!

Tip 2

Begin met degene op je lijst van kandidaten waarvan je (bijna) zeker weet dat die er graag met je over wil praten. Dat is belangrijk, want je wilt een eerste stap zetten, maar daarna ook een tweede en een derde. Daar heb je succeservaringen voor nodig, en zelfvertrouwen.

Tip 3

Probeer niet te lang op een goede gelegenheid te wachten. Dat maakt je afhankelijk en zorgt ervoor dat je niet in het hier en nu bent. Creëer zelf een goede gelegenheid. Maak dat niet te groot. Je hoeft er niet meteen een uur voor uit te trekken, het gaat om een eerste stap. Bij een drankje na het squashen kan je ook beginnen. Of onder het wandelen met de hond. Als het voor jou maar goed voelt.

Tip 4

Wil jij je gevoelens graag delen op sociale media? Dat kan heel goed werken, maar het moet wel bij je passen. Facebookgroepen en maillijsten  (kijk hiervoor op www.freya.nl) zorgen ervoor dat je online lotgenoten kunt ontmoeten en troost kunt putten uit hun reacties. Maar het is ook vluchtig contact, en je neemt het al snel persoonlijk op als er niet gereageerd wordt.  Wordt er wel gereageerd dan is het niet altijd helpend en heb je erg weinig context. Dat kan je onrustig maken. Dus ook hier:  als je tegen grenzen aanloopt maak dan opnieuw je keuzes.

Tip 5

Loop jij wat betreft het delen van je ervaringen aan tegen je grenzen en weet je niet hoe verder? Dan kan ik je daarbij verder helpen.  Kijk voor informatie daarover op deze site.

 

Heb jij over dit onderwerp iets wat je wilt delen of heb je extra tips? Wat heb jij ondervonden bij het praten over jouw kinderwens? Het zou super zijn als je die in een reactie op deze blog wilt zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *