Het nut van lanterfanten.

Heb je weleens een veld vol graan zien meebewegen in de wind? Mooi he, hoe dat golft. Het graan buigt mee in de wind en dat maakt dat het niet afbreekt. Soms zie je als het graan rijp is een veld met omgewaaide en geknakte aren. Het graan buigt dan niet meer mee, het is niet flexibel meer en breekt.

Als je een kinderwens hebt en het lukt niet zomaar, kan de storm behoorlijk tekeergaan in je leven. Je moet er tegenop boksen, voor je gevoel, en je wilt natuurlijk graag overeind blijven staan. Als je dan kunt leren ‘meebewegen’, helpt je dat enorm.

media_xl_4017725

Op dagen dat je geen energie meer over hebt, kun je twee dingen doen. Jezelf eroverheen zetten en je lijstje afwerken waarna je ’s avonds compleet uitgeput bent, is de eerste. En soms nodig natuurlijk! Ik maak zelf die keuze ook regelmatig. Alleen, op langere termijn is het beter om eens vaker voor de tweede keuze te gaan: meebewegen. Dan maar gewoon een dagje uitslapen en bankzitten. Tussendoor eens een klusje doen en daar dan al blij mee zijn. Bedenken dat er altijd weer een moment komt dat je wat beter in de energie zit, en er weer tegenaan kunt.

In mijn opvoeding, en in die van vele anderen, was meebewegen niet opgenomen. Het stond gelijk aan lanterfanten en dat was geen optie. Gewerkt moest er worden. Spelen mocht ook, als het moest. Maar bij lanterfanten kwam er al gauw een klusje op me af. Toen al vroeg ik me af wat er toch mee mis was, dacht ik dat er iets niet klopte. Al wist ik niet precies wat.

Nu weet ik dat wat eruit ziet als lanterfanten, vaak van binnen hard werken is. Er moet iets gebeuren daar. Dat zijn niet altijd van die heel bewuste processen,  en meestal voel je pas achteraf dat het nodig was. Het is dus nog best lastig jezelf er toestemming voor te geven.

Toch kan dat je goed doen. Bijkomend voordeel: je zit jezelf minder in de weg op het moment dat het even niet gaat. Het zelfverwijt laat je weg, zodat je ruimte hebt voor jezelf. Voor wat overdacht moet worden, of juist even gelaten. Zodat je over een, twee dagen, of over een tijdje, weer overeind staat.

Pas jij het ook toe, meebewegen? Het jij nog andere ervaringen en tips? Reageer op deze blog!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *