Onderhandelen over behandelen: waar ligt jullie grens?

oneens

Samen met je partner heb je al jaren een kinderwens, en om dat doel te bereiken gaan jullie ver. Maar als er een moment komt dat een van de twee de volgende stap niet kan of wil nemen, kan dat je behoorlijk frustreren. Zoals Jaap, die niet verder wilde met een volgende IVF-behandeling: ‘Ik kan wel nee zeggen, maar ze gaat er toch wel mee door’. Door nee te zeggen wist hij dat hij extra druk op de relatie zou zetten, want hij wist dat zijn grens overschreden zou worden en dat zij daar allebei op hun manier op zouden reageren. Want waar een grens overschreden is, volgen er meer, dacht Jaap.
Als je er heel verschillend over denkt wordt zoiets als een zwangerschap een splijtzwam. Het is niet iets waar je een compromis over kunt bereiken, en als dat iets is waarin jullie juist goed zijn kan je je machteloos gaan voelen. De beste relaties gaan haarscheurtjes vertonen, of grotere schade. Dat moet voorkomen worden, maar je wilt ook een besluit nemen. Je bent bang dat dat niet samengaat, en daardoor heb je de neiging om het nog maar wat uit te stellen. Wat kun je doen?
-Blijf met elkaar in gesprek, maar verklein de kans op ruzie door het erover eens te zijn dat je het niet eens bent. Creëer de juiste omstandigheden. Waar, dat maakt niet uit. Het kan een spreekkamer zijn of een sportschool.
-Vertel niet alleen wat jij zelf wilt en vindt (dat heb je vast al vaak gedaan), maar neem de luisterpositie aan. Neem allebei een moment in gedachten dat je je volledig gehoord en begrepen voelde door de ander, en beschrijf dat moment. Doe zoals toen.
-Denk ‘out of the box’. Vaak zit je vast in je eigen denkpatroon. Brainstorm, denk hardop, deel je gedachten met anderen die jou kunnen voeden. Als voorbeeld: In de politiek is niet voor niets het woord ‘wisselgeld’ aan de orde van de dag.
-Maak er uiteindelijk je eigen besluit van, ook als je gaat voor de voorkeur van de ander. Dat voorkomt dat je, als het besluit is genomen, je partner verantwoordelijk maakt voor jouw verdriet. Natuurlijk besluiten jullie samen over welke behandelingen je wel en niet doet, maar daaraan vooraf gaat altijd een persoonlijk besluit van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *