Hebben we nog contact?

umbrella-1031328__180Waar gaat het om in een sollicitatiegesprek? In de eerste plaats: contact maken. Daarna volgt kennis, ervaring, vaardigheden. Waar gaat het om in een intakegesprek? Juist: contact maken. Hetzelfde geldt voor een verkoopgesprek, een praatje met de buurman of met die man in het bos met die leuke hond.

Denkt de buurman net als jij? Meestal niet. Dat maakt ook niet uit zolang het contact leuk is. Of het lukt, met dat contact, hangt af van de sociale vaardigheden die de betrokkenen hebben. Natuurlijk is er ook de ‘klikfactor’, maar zonder de goede omgangsvormen gaat het in ieder geval niet. Als ik bijvoorbeeld niet aan het woord kom in een gesprekje, omdat de ander vooral met zichzelf bezig is, zal ik het niet snel nog eens proberen. Contact maken is vooral inzoomen op de ander.

Koppels die ik spreek in verband met hun kinderwens, raken vaak het contact kwijt. Ze gaan beiden verschillend om met hun verdriet. Ze verwachten van de ander eigenlijk vaak, onbewust of bewust, dat die het op dezelfde manier doet. Bijvoorbeeld door er veel over te praten. ‘Mijn man praat niet terug’, zegt de vrouw dan. Ze wil graag praten en dat is ook geen probleem, alleen krijgt ze naar haar gevoel zo weinig antwoord. Een gesprek bestaat immers niet alleen uit luisteren. Ze deelt haar gevoelens, en verwacht dat ook van de andere kant. Meestal doet die andere kant dat ook wel, delen van gevoelens, alleen niet altijd met woorden. Misschien laat hij wel zien hoe het voor hem voelt door iedere avond uren in de schuur te rommelen. En ja, zo raak je het contact kwijt. Sterker nog, je kan je flink aan elkaar gaan ergeren. Want je ziet het niet meer, hoe de ander zijn best doet net als jij.

In een gesprek met twee mensen die het contact kwijt zijn, zal ik allereerst proberen dat weer zichtbaar te maken. En vervolgens een plan gaan maken om het contact weer te herstellen. Een plan maken houdt in dat er samengewerkt moet worden. Samenwerken, daar is contact voor nodig. Je kunt weer iets gaan doen. Er is een gezamenlijk doel. Dat kan jij ook, zo’n plan maken met je partner.

In de beste relaties is er ruimte voor verschillen. Als het helemaal oké is om op je fiets te stappen om een halve dag weg te blijven, faciliteert je partner je in het verwerken van je verdriet.

Meer lezen over hoe koppels omgaan met verdriet en verschil in verwerking? Zie ook:

Hetzelfde spoor, andere dienstregeling

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *