Een prima vader wordt dat!

‘Je mag je niet laten tegenhouden door je angst’, zegt de onbedoeld zwangere twintiger tegen haar partner.

Ze heeft geleerd dat als je bang bent, het het beste is om het gewoon maar te doen. Eerst is het eng, daarna is datgene dat eerst buiten je comfortzone zat, daarbinnen. Vervolgens doemt er weer een andere angst op die je op dezelfde manier aanpakt. Angsten blijven altijd een rol spelen, daar ontkom je niet aan.

Haar vriend kijkt haar wat hulpeloos aan. Voor hem is het een mooie theorie, maar hij wilde nog geen vader worden. Later pas. Als hij het aankan. Nu voelt hij dat niet zo. Nu voelt hij zich vooral klem zitten. Hij moet een keuze maken tussen twee dingen die beide onmogelijk zijn en hij denkt er ook nog eens anders over dan degene die de knoop uiteindelijk moet doorhakken.

Zij is ook bang voor veel dingen. Bang voor afbreken van de zwangerschap, bang voor het einde van de relatie als ze dat toch doen en zij daar psychisch aan onderdoor gaat, bang om moeder te worden. Moeder worden terwijl je allebei studeert is niet makkelijk: de timing van zo’n baby is altijd verkeerd want tijdens examens of stages. Maar ze weet wat ze wil.

In haar vriend heeft ze alle vertrouwen, veel meer dan hijzelf. Een prima vader wordt dat. Veel geduldiger dan zij. Ze weet zeker dat ze trots op hem zal zijn.

De andere kant van de medaille: een kinderwens hebben en een planning die niet uitkomt door slecht werkende pillen. Hoe bepaal je dat, ‘gegronde redenen’? Beslissen op basis van gissen, want wat je nu kan bedenken wordt meestal geen waarheid omdat het nu eenmaal altijd anders loopt. Gevoel en verstand. Man en vrouw. Praktisch en emotioneel.

Moeilijk te zeggen hoe dit soort beslissingen nu tot stand komt. Behalve dat die beslissing er hoe dan ook automatisch komt, ook als je het echt niet weet. Toch kijken de meeste koppels er met tevredenheid op terug. Het maken van de afspraak voor een gesprek. Hoe ze samen tot een besluit kwamen, al pratend en overwegend met een neutrale derde erbij. En dat alles zonder beslisboom, vragenlijst of checklist.

Gewoon, door er aandacht en tijd aan te besteden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *