Doe eens iets heel anders!

Als we iets aan iemand uitleggen en diegene begrijpt het niet, hebben we de neiging om het nog eens uit te leggen. En nog eens.  Om tenslotte gefrustreerd te raken en het in veel gevallen maar op te geven. Maar dat het na die eerste keer niet lukt met het herhalen van je uitleg, is eigenlijk niet zo vreemd.  Je aanpak werkte immers de eerste keer al niet. Ik heb het vaak ondervonden met collega’s. Ik snapte maar niet waarom ze iets wat in mijn ogen zo logisch was, niet begrepen, ook niet na jaren. Tot ik iets anders deed. Het maakte niet uit wat. Ik herinner me een voorval waarbij ik besloot gewoon mijn eigen ding te doen en niet meer te overleggen of samen te werken. En voila, na een tijdje veranderde er toch iets. Ik werd iemand om rekening mee te houden.

In de begeleiding van cliënten die lijden onder hun kinderloosheid, kom ik dit ook vaak tegen, met name in de communicatie naar familie en vrienden. Mensen begrijpen vaak niet dat hun familie het kwetsende van sommige opmerkingen niet inziet. Waarom ze denken dat de adviezen die ze geven nieuw zijn. Sommigen proberen dat steeds opnieuw uit te leggen, begrip en erkenning te krijgen. Zonder succes. Anderen gaan het dan maar ontwijken. Tot ze besluiten het over een andere boeg te gooien. Ik herinner me deze voorbeelden van iets totaal anders doen:

-een cliënte die weigerde nog met haar moeder over het onderwerp te praten, totdat die er tenslotte zelf over begon. En inzag wat haar reacties voor haar dochter betekenden.

-iemand die besloot dat haar eigen belang deze keer voor loyaliteit ging en haar moeder opzocht ook al wilde die dat niet.

-een agressieve cliënt die ik heel slecht nieuws moest vertellen, en die juist rustig bleef omdat het de eerste keer was in zijn ogen dat een hulpverlener gewoon eerlijk tegen hem was en niet in de eerste plaats bang.

Iets anders doen dan je normaal zou doen, iets anders dan de ander verwacht,  is een prima manier om beweging te krijgen in vastgelopen communicatielijnen. Het vergt wel lef. Maar als het lukt geeft het ook zelfvertrouwen.

Eén gedachte over “Doe eens iets heel anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *