‘Je moet het al duizend keer gehoord hebben’.

‘Je moet het al duizend keer gehoord hebben’.  Dat zei iemand die voor de eerste keer in mijn praktijk haar verhaal vertelde. Over de boosheid, de zwangere buiken, de kinderwagens, die je vroeger nooit zag maar nu overal. Over de mensen die je niet begrijpen en niet weten wat ze moeten zeggen, en dan gewoon maar wat zeggen. Over de toekomst, en wat je daar mee moet. En altijd weer die vraag of je eigenlijk wel zeggenschap over je eigen leven hebt.

Ik heb het in meer dan tien jaar tijd misschien al duizend keer gehoord. En toch blijft ieder verhaal anders. daarom is het ook zo moeilijk om meteen in het eerste gesprek de oplossing al klaar te hebben. Want die oplossing, die was nog niet gevonden en die is ook niet zo eenvoudig.

Sinds mijn EMDR-opleiding ben ik wel wat optimistischer over snelle oplossingen, want het is verbluffend hoe je de negatieve lading kunt halen van een heftige ervaring zoals bijvoorbeeld zwangerschapsverlies. Ik ben dan ook langzaamaan begonnen EMDR aan te bieden aan mijn cliënten. Met behulp van een protocol met oogbewegingen en geluiden worden de nare ervaringen in je hersenen verwerkt. Indien nodig volgt dan nog counseling. Want wat als je er opeens geen last meer van hebt? Wat als jij je anders voelt? Dan zal je omgeving dat merken. En erop reageren.

Voor meer info over EMDR:  zie  www.emdr.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *