Mannen en kinderwens: wat weten we nu helemaal?

Een onderzoek uit 2011 van Renske Keijzer,  zie http://www.eur.nl/fsw/sofa/archief/sofaezine17/onderzoek14/, toont onder andere aan dat kinderloze mannen iets gelukkiger zijn dan vaders. Althans, zo werd het in de media gepresenteerd. De vaders hebben wat meer stress door het vele geregel en de grote verantwoordelijkheden. Later heb ik de (volgens mij onjuiste) stelling dat mannen zonder kinderen gelukkiger zouden zijn, wel vaker in de media voorbij zien komen.  De onderzoekster zelf nuanceert dit in het artikel door de context erbij te halen: mannen met kinderen hebben ook vaker een relatie, wat weer zorgt voor een gezondere levensstijl en voor een gevoel van welbevinden. De maatschappij blijkt er ook nogal wat veronderstellingen op na te houden zoals: een vader is betrouwbaar als mens en als werknemer.  Dat zou zelfs tot een verschil in inkomen leiden.

Wat me opvalt is dat er  best weinig over dit onderwerp te vinden is qua onderzoek, ik zou bijvoorbeeld graag willen weten hoe het zit met de groep ongewenst kinderloze mannen. Hebben die ook te maken met dit soort (voor-) oordelen en hoe is dat als de kinderloosheid niet je eigen keuze was? Hoe is het als je collega’s er niet zijn op woensdag omdat het papadag is? Nog steeds wordt er vaak gefocust op de vrouw, zelfs al gaat het om paren die kinderloosheid samen moeten verwerken, en ik maak me er zelf af en toe ook schuldig aan. Je gaat er o zo gemakkelijk aan voorbij en, eerlijk is eerlijk, ze geven je ook vaak die gelegenheid. Misschien is dat wel de reden dat ze wat onderbelicht worden. Zo maakt een onderzoek uit 2011 me toch weer attent op een aandachtspunt.

Heb jij interessante onderzoeken gelezen over mannen met een onvervulde kinderwens? Ik hou me aanbevolen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *