Het is ons probleem, maar aan wie ligt het?

Stellen die kinderloos blijven hebben veel geluk als ze kunnen blijven communiceren en als daarbij de verschillen die er zijn, ook mogen bestaan.  Regelmatig tref ik ook paren die het niet gelukt is, en die het onderwerp uit de weg gaan maar zich na verloop van tijd wel aan elkaar storen omdat de behoeften anders liggen. Ga je met zo’n koppel in gesprek, dan zal je eerst een tijdje verzanden in verwijten. Ze hebben elkaar ongewild iets aangedaan,  met de beste bedoelingen.

Meestal gaat het over de dingen die niet besproken zijn, en niet over de dingen die wel gezegd kunnen worden ook al is het paar het er niet over eens.  Een zo’n onderwerp, dat ik zelf ook lastig vind, is: aan wie ‘ligt’ het nu eigenlijk. Soms is dat helemaal niet zo duidelijk, maar  vaak ook wel. Er zijn in dat geval maar 2 smaken:  de oorzaak van de onvruchtbaarheid ligt bij de man of bij de vrouw.  Maar door het verschil in beleving waarbij vooral gevoelens van schuld en schaamte kunnen spelen,  kan erover praten heel moeilijk zijn. Alleen al het naar voren brengen van dit onderwerp is doorgaans een hachelijke zaak,  maar soms kan het nodig zijn.

Loyaliteit verhindert het praten hierover. Je wilt je man of vrouw niet afvallen, hij of zij mag zich niet schuldig voelen en door erover te praten zou dat wel kunnen gebeuren. Zeker tegen een derde, zoals een hulpverlener, breng je dit niet snel naar voren.  Alleen, de schuldgevoelens –  of andere emoties-  zijn zoals ze zijn en worden niet verminderd door er niet over te spreken. Zo kan loyaliteit tegen je werken.  Hoewel het de rol van de hulpverlener is om op het juiste moment dit onderwerp ter sprake te brengen, kan het koppel hierop reageren door de gelederen te sluiten wat het vertrouwen kan schaden. Daar is niemand mee gebaat.

Hoe groot de problemen ook zijn,  deze loyaliteit moet volgens mij gezien worden als positief.  Beide personen zetten zich in voor de ander en voor de relatie door loyaal te zijn. Dat betekent dat er binding is, dat er gezorgd wordt voor de ander.  Het geeft ook aan dat er een duidelijke ‘paaridentiteit’ bestaat:  wij als koppel vallen elkaar niet af. Dat je de ander niet beschuldigt  betekent dat er  verbetering mogelijk is. Als het lukt dit duidelijk te krijgen kan het als vertrekpunt dienen voor de weg naar verandering. Zodat de loyaliteit ingezet kan worden in het voordeel van je relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *