Zelden een bewuste keuze

Kinderloosheid is zelden een bewuste keuze, stelt in 2010 een onderzoekster aan de universiteit van Utrecht (Renske Keizer). Slechts 10% van de kinderloos gebleven vrouwen geeft aan dat het leven zonder kinderen bewust is gekozen.  Hoger opgeleide vrouwen blijven vaker kinderloos dan laag opgeleide vrouwen. Zij blijven ook naar verhouding vaker alleen wonen. Dat geldt opmerkelijk genoeg niet voor de mannen, daar werd geen relatie  tussen opleiding en kinderloosheid gevonden.

Bij een onderzoekje naar de positie in de google zoekmachines van mijn eigen website bleek ik op plek 12 te staan met de zoekterm ‘ongewenste kinderloosheid’. Niet slecht voor een klein praktijkje, maar het zegt ook wel dat er betrekkelijk weinig mensen in het werkveld met dit onderwerp bezig zijn.  Dat kan eraan liggen dat de interesse van de professionals elders ligt, maar waarschijnlijker is dat het geen onderwerp is waar mensen massaal hulp bij vragen. In ieder geval merk ik in mijn praktijk dat de hulpvragers en –vraagsters veelal hoger opgeleide mensen zijn van overwegend autochtone afkomst, hoewel de kosten van mijn hulp voor hen hetzelfde zijn als voor andere groepen.  Uit een ander onderzoek in 2004 lees ik dat van de vrouwen die nu rond 45 jaar oud zijn, 17 procent geen kinderen heeft gekregen. De doelgroep is dus best groot.

Ik vroeg me af hoeveel vrouwen er mannen er zijn die hun kinderloosheid als een bewuste keuze neerzetten richting hun omgeving.  Pas sprak ik een collega die mij vertelde dat zij en haar vriend, die elkaar pas later in het leven hadden ontmoet, geen kinderen hadden. Ik vroeg in hoeverre dit een bewuste keuze was. Ze zei dat haar vriend er van het begin af duidelijk over was geweest dat hij geen kinderen wilde. Ze had voor de vriend gekozen en dus niet voor het moederschap. Ik bleef achter met een gevoel dat er iets niet klopte, maar tot op heden kan ik niet onder woorden brengen wat. Dat heb ik vaker bij besluiten die mensen mij voorleggen: ze vertellen me dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes met betrekking tot de voortplanting, maar met hen sprekend lijkt het meer of hen iets is overkomen. En dat ligt, hoewel misschien onlogisch, naar mijn idee dichter bij de waarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *