Stilstaan? No way!

Beslissingen nemen, keuzes maken, het kan je het gevoel geven dat je het leven in eigen hand hebt. Maar wat als je merkt dat het niet lukt met die beslissingen?  Misschien is dat niet voor niets.

‘Ik zou eigenlijk een beslissing moeten nemen over mijn werk’, zegt Maja. Ze wil al heel lang veranderen van functie. Ze heeft het wel gezien, en haar leidinggevende weet dat ook. De druk ligt hoog, want ze wil al heel lang een beslissing nemen. Het lijkt wel met de dag belangrijker te worden. Verder zijn haar man en zij op zoek naar een nieuwe woning. Ze zijn al hier en daar geweest om een huis te bekijken, maar het werd niks. Waarom niet? In het huis moet ook een kind wonen, en een hond. De hond hebben ze al. Alleen zijn ze er echt niet meer zo zeker van dat het met de kinderwens ook gaat lukken. Een zwangerschap laat al heel lang op zich wachten en de behandelingen zijn niet oneindig. Als het niet lukt met de ICSI, wat dan?

Keuzes doe je alleen tussen leuke dingen, dilemma’s heb je als je moet kiezen tussen nare dingen.E.D. Mockelmann

Keuzes. Iedere dag opnieuw, ieder moment zelfs. Gelukkig zijn er een heleboel eenvoudig, je maakt ze bijna zonder nadenken. Ga ik met de trein of met de auto, eet ik een boterham of iets anders. Er zijn ook moeilijkere keuzes, die onomkeerbaar zijn. Kies ik voor een andere baan of blijf ik waar ik ben? Het lastige is dan dat je al ergens bent. Je hebt er een heel duidelijk beeld van. Je weet wat je hebt. Als je niet kiest gaat het door zoals het ging. Dat heeft iets veiligs, al weet je dat je misschien hebt gekozen voor ‘second best’. En ook, je weet dat je elke dag een nieuwe keuze kunt maken als je er toch niet tevreden mee bent. Van baan veranderen kan volgend jaar ook nog.

Maja ziet de keuzes op zich af komen. Nu nog niet, het hoeft nu nog niet. Maar de kans bestaat natuurlijk dat er binnenkort moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Het is best een grote kans, lijkt het. Des te groter wordt de behoefte om knopen door te hakken op andere fronten dan de kinderwens. Die kan ze aanpakken. Alleen, ze wordt dan toch weer met die andere kwestie geconfronteerd.

Welk huis is geschikt? Kom daar maar eens uit als je nog niet weet hoe het gaat lopen. Welke baan? Tja. Neem je een baan onder je niveau omdat je je wilt richten op het moederschap? Of heb je straks misschien juist die grote uitdaging nodig, om je leven anders in te kunnen richten?

Maja weet hoe het leven is zonder kinderen, en dat dat best mooi kan zijn. Dat hoeven anderen haar niet te vertellen. Alleen, hier wil ze niet gaan voor ‘second best’. Ze wil er niet eens over nadenken. Daarom wil ze die andere knopen doorhakken. Hoe eerder, hoe beter.

Je kinderwens staat centraal en daarmee is je toekomst verre van gewis. Voor het nemen van beslissingen is het juiste moment nodig. Belangrijke veranderingen, zoals een verhuizing, kosten stress, hoe leuk ook. En stress is er soms al genoeg. Stilstaan? Tijdens een periode van behandelingen sta je niet stil. Je bent hard aan het werk. Met het belangrijkste wat er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *