Amerika of niets

Stel je eens voor.

Je hele leven ben je al geïntrigeerd door de geschiedenis, cultuur en natuur van Amerika. Nu ben je volwassen, je hebt hard gewerkt en het is tijd om een reis te boeken. Je koopt je ticket, pakt je koffers en gaat op weg naar Schiphol. Alleen is er intussen een malloot in het witte huis getrokken en je kunt niet meer naar het land van je dromen omdat er een kleinigheidje mis is met je achtergrond. Je bent gewoon niet meer welkom. Hoe naar is dat!

Amerika is geen optie meer. Je kunt blijven hopen op een impeachment, maar gaat dat ook gebeuren? Naar een ander land hoef je niet zo nodig, maar thuisblijven is ook niet erg aantrekkelijk.

Niet eens zo denkbeeldig vandaag de dag, maar je hoopt dat iets zoals dit je nooit gebeurt. Toch?

Iets vergelijkbaars overkomt jaarlijks veel koppels. Ze hadden dat ene doel, zwanger worden en een baby krijgen. Ze hebben daar veel tijd, geld en aandacht aan besteed. En toch krijgen ze te horen dat het niet meer zal gebeuren. Er is medisch iets mis waardoor een zwangerschap onmogelijk is. Vaker nog is er iets niet aanwijsbaars en zijn ze door de behandelingen heen, of ziet de arts er geen heil meer in.

Het kost wel even tijd om zoiets te verwerken, als dat al ooit helemaal lukt. Wat het nog lastiger maakt is dat er bij velen een achterdeurtje is die op een kier staat. Er is nog een kans dat je zwanger wordt, al is die miniem. Of: als je nog voor die laatste behandeling zou gaan, voor een zwangerschap met een donor, voor een hele nare medische behandeling….

Voel je hoe ingewikkeld dat is, al die tegenstrijdige emoties? Verwerken gaat eigenlijk pas als je geaccepteerd hebt dat iets echt is gebeurd. Maar is het echt gebeurd? Als je heel misschien nog een kansje hebt?

Je wordt verondersteld je leven op te pakken, zelf wil je dat ook. Geen zwangerschap – dat roept de vraag op of je dan alles zo wilt houden als het nu is. Het brengt nieuwe keuzes met zich mee waar je nog niet meteen aan toe bent maar waar je wel over na moet denken. Ooit.

Je kan niet naar Amerika, en dat betekent dat je overal en nergens heen kunt gaan. Iemand anders zou het misschien zien als de ultieme vrijheid, maar jij niet. Welk land het ook wordt, het zal Amerika niet zijn.

Meer lezen over de periode voordat je definitief kinderloos bent? Artikel ‘Gewoon van dat nare gevoel af’.

Ben jij ongewenst kinderloos en kan je wel wat reisadvies gebruiken? Neem eens contact op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *